Korea Płd. przechodzi na open source

[2003-10-03 14:33:32]

Rząd Korei Południowej poinformował, że do 2007 r. chce wymienić oprogramowanie znacznej części komputerów administracji publicznej.

Do tej pory sprzęt, używany przez koreańskie instytucje, pracuje głównie na oprogramowaniu Microsoftu. Władze chcą je zastąpić programami typu open source. Według planów wymiana dotyczyć ma ok. 20 proc. komputerów typu desktop i ok. 30 proc. serwerów.

Jako pierwsze na system operacyjny Linux i przeglądarkę internetową Mozilla przejść mają Agencja Promocji Przemysłu i Koreańskie Zjednoczenie Informacyjno-Telekomunikacyjne.

Przedstawiciel ministerstwa informacji i komunikacji powiedział, że rząd spodziewa się zaoszczędzić 300 mln USD, jeśli operacja wymiany oprogramowania zakończy się powodzeniem.

Władze liczą również na wzrost bezpieczeństwa i zwiększenie konkurencji na rynku informatycznym. Dziś wielu klientów musi używać oprogramowania Microsoftu, bo to jedyny sposób np. na załatwienie transakcji bankowych on-line.

Przedstawiciele koreańskiego Microsoftu utrzymują, że całą operacja nie przyniesie rządowi oszczędności. - Programy open-source mogą się początkowo wydawać tanie, ale ich eksploatacja będzie droższa niż w przypadku naszych produktów - powiedział Kwon Chan, dyrektor marketingu lokalnego oddziału firmy Billa Gatesa.

W zeszłym miesiącu Japonia, Chiny i Korea Południowa podpisały umowę, w której zadeklarowały współpracę w zakresie rozwoju i wdrażania alternatywnego wobec "Windows" systemu operacyjnego typu open-source.

Marek Tobolewski

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

3 maja:

1849 - W Dreźnie wybuchło powstanie pod wodzą Michaiła Bakunina.

1891 - W Krakowie urodził się związany z lewicą awangardowy poeta Tadeusz Peiper.

1921 - Urodził się Vasco dos Santos Gonçalves, premier Portugalii w latach 1974-1975 (po rewolucji goździków); przeprowadził upaństwowienie banków i towarzystw ubezpieczeniowych.

1936 - Front Ludowy wygrał wybory parlamentarne we Francji.

1969 - USA: Policja zatrzymała 12 tys. uczestników demonstracji przeciwko wojnie w Wietnamie.

1974 - Powstała centrolewicowa Portugalska Demokratyczna Partia Pracy (PTDP); pierwsza partią polityczną ustworzoną po Rewolucji Goździków.

2002 - Zmarła Barbara Castle, brytyjska polityczka Partii Pracy.